torstai 23. toukokuuta 2013

Mäkimeiramia eli Oreganoa

Viime kesänä kasvatin siemenestä mäkimeiramia, kun olin lukenut sen kasvavan lähes missä tahansa.
Täytyy myöntää, että hyvin kasvaakin kukkapenkissä varjossa ja auringossa. Kasvu alkoi nopeasti heti keväällä ja lehdistä saa mukavasti maustetta ruokiin kukintaa odotellessa.

Näin mäkimeiramista kerrotaan:

Mäkimeirami sopii hyvinkin monenlaisten ruokien mausteeksi. Tuoreena se kannattaa lisätä ruokiin vasta valmistuksen loppuvaiheessa voimakkaan makunsa vuoksi; kuivattuna maku mietonee ja makeutuu. Yleensä mäkimeiramia on käytetty pizzoihin sekä pasta- ja tomaattiruokiin, mutta se sopii myös erilaisiin liha-, kala- ja kanaruokiin ja niiden kastikkeisiin, salaatteihin, papu-, juusto- ja munakoisoruokiin. Suomen lounaissaaristossa kalastajat ovat käyttäneet mäkimeiramia perinteisesti kalaruokien ja varsinkin silakkaruokien mausteena. Kukilla ja versoilla voi maustaa viinietikkaa, ja kaljankin maustamiseen sitä on käytetty. Omasta puutarhasta mäkimeiramin lehtiä, versonlatvoja ja kukkanuppuja voidaan nyppiä pitkin kesää mausteeksi.


10 kommenttia:

 1. Ihmettelin kovasti kun mäkimeirami puski ylös heti lumien jälkeen. Se on talvehtinut hyvin. Nyt se leviää ja paisuu;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivoja monivuotiset yrtit kun saa heti keväällä alkaa maistella.

   Poista
 2. Minäkin olen kasvattanut kivien koloissa mäellä mäkimeiramia. Joka vuosi se siirtyy metrin alemmas, kun siementää :-)
  Sitruuna-ajuruoho on tosi hyvää, siihen olen nyt innostunut ja sekin on talvehtinut hyvin. Yhden uuden taimen ostin tänä keväänä, kun siinä oli jännät raidalliset lehdet. Nämä ovat samalla kauniita kivikkokasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitruuna-ajuruohoa en olekaan kokeillut, täytyypä kokeilla sitäkin!

   Poista
 3. Onpa kiva idea! Mä oon maailman huonoin puutarhuri, mutta tätä vois kokeilla. :)

  VastaaPoista
 4. Tämä varmaan vois menestyä meilläkin, kokeillaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja monivuotisena ilahduttaa sitten ensi keväänäkin!

   Poista
 5. Mäkimeirami elikkä kuninkaanmeirami tai oregano, viehättävä puutarhassa ja kaikkialla sen ympärillä eläjä! Meillä ainakin oregano leviää ja valtaa yhä enemmän tilaa, mutta se on kaunis, kukkii kauan ja sen purppuranpunaiset kukat houkuttelevat ennen kaikkea perhosia koko kesän myöhäiseen syksyyn asti. En ole käyttänyt oreganoa mausteena, mutta pidän kukista ja jopa kuivatan niitä pieninä kimppuina talveksi. Ristiriitainen asia - toisaalta en halua oreganoa kaikkialle puutarhaan, toisaalta pidän siitä ihan kauhean paljon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja perhosia voi sitten yrittää kuvatakin, kun on onnistunut houkuttelemaan niitä puutarhaan. Tästä tulikin mieleen, että perhosbaari olisi aika myös laittaa puutarhaan.

   Poista