keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Siniset kukat

Teiden varsilla on nyt ihania lupiinimeriä. Lupiini on luontoon karannut vieraslaji. Kaunista katsella kasvustoja automatkalla, mutta leviämisellä on toinenkin puoli. Valtion ympäristöhallinnon sivuilla kerrotaan näin: Vaarana on, että lupiini syrjäyttää kilpailussa heikommin pärjäävät keto- ja niittylajit ja samalla häviävät niistä riippuvaiset hyönteislajit. Lupiinia tuskin pys- tytään enää Suomesta hävittämään, mutta sen leviäminen tulisi pysäyttää.

Vuorikaunokki on myös kauniin sininen, eli sinisiä ajatuksia tänään.12 kommenttia:

 1. Lupiini on kaunis kukkiessaan, mutta.... tuo toinen puoli on inhottava totuus. Ja jos oon oikein lukenut, niin tiehallinto on sitä joskus tarkoituksella kylvänyt ! Onkohan mitään tehtävissä, ja jos on, niin kuka sen tekisi - ei kyllä mitään kauniimpaa voi olla kuin kesäinen tienpiennar, jossa kukkii päivänkakkarat, kissankellot, apilat, siankärsämöt ym. Toivottavasti kuitenkin saisimme nauttia niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keski-suomessa näyttää olevan vieraslajien torjuntahanke meneillään. Helppoa se ei ole, koska lupiini tekee tiheät kasvustot ja siemeniä leviää valtavat määrät. Soisin minäkin herkän kissankellon tienpientareella jatkavan.

   Poista
 2. Olen niittänyt tuosta tontin viereiseltä polulta lupiinit aina ennen kuin siemenet kukkiin ilmestyvät. Haluan estää ainakin sen leviämisen tontillemme. Mutta joka vuosi siellä niitä kasvaa, ei niitä saa pois.
  Voi kun olisikin kissankelloja ja muita kauniita perinteisiä kukkia tienvarsilla enemmän kuin lupiineja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niittämisen pitäisi kyllä auttaa, mutta siemeniä varmaan leviää aina kauempaakin. Täälläpäin nuo ovat enemmän maanteiden varsilla ja niittämiseen tarvittaisiin armeijan apua!

   Poista
 3. Ihania sinisiä kukkia, sinisten ajatusten airueita:)

  VastaaPoista
 4. Siniset kukat ovat ihania! Minulla on ruukuissa joka vuosi jotain sinistä, usein siniviuhkoa. Se on siitä kiva, että se jatkaa vain kukintaa, vaikka syksyllä olisi muutama pakkasastekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siniviuhko taitaa olla minulle tuntematon, täytyypä googlata miltä näyttää!

   Poista
 5. Ihania kukkasten kuvia sinulla! Ja tuonne Pinterestin puolelle olit kerännyt aivan ihania puutarhaideoita - tekisi mieleni mennä saman tien ulos värkkäämään kaatosateesta huolimatta!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olen koukussa pinterestin ideoihin, tänään taas toteutin yhden. Kunhan saan kuvattua...

   Poista