torstai 9. toukokuuta 2013

Oletko hortoillut?

Kuunkierron mukaan tänään on hyvä päivä kitkeä. Pihalla, jossa vuohenputki puskee vihreää versoaan voi samalla vähän hortoilla. Käännetään siis puutarhurin harmi kokin voitoksi.

Kreetalla käytetään ruokavaliossa paljon villikasveja. Sanasta horta (paikalliset villikasvit) on muunneettu termi hortoilu, joka tuplamerkityksensä takia onkin hauska. Tässä yksi aiheesta lisää kertova sivusto Klik

Minä sitten epälevänä maistoin pihalla pientä vuohenputken lehteä. Maku on melko mieto, mutta miellyttävä. Nokkosten käyttö onkin jo sitten tutunpaa.  Vuohenputkea voi käyttää salaateissa, keitoissa ja piirakoissa, vaikkapa purjoperunasosekeitossa purjon sijaan. Nyt siis keräämään ja kokeilemaan, kunhan tyo sade vähän laantuu.

Kuvassa ei ole vuohenputkia vaan aloitus jatkotarinalle miten syntyy yrttitorni.  Vaiheessa 1 varataan sopivat ruukut, yksi isompi ja niiden lisäksi tarvitaan mielellään metallinen varras tai putki. Putken pitää olla ohuempi kuin ruukkujen pohjassa olevat reiät.
7 kommenttia:

 1. Nokkonen on jo kasvanut niin, että poimin sen lehtiä ja lisäsin kasvissosekeittoon. Nämä pienet uudet nokkoset polttavat kovasti kättä. Vahingossa koskin ja tosi pitkään poltteli käsi.

  VastaaPoista
 2. Unohtui:
  Yrttitornia mielenkiinnolla odottelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan nokkosta kerätessä hanskat käteen! Yrttitornille jatkoa tulee, kun kerran lupasin;)

   Poista
 3. Näkötornista ja eiffelistä olen kuullut, mutta yrttitorni??? Täytyy tulla kurkkimaan jatkoa!

  VastaaPoista
 4. Tulin kurkistamaan vastavierailulle :) Meillä tuota vuohenputkea riittää vaikka toisille jakaa, mutta nyt ne ovat ehkä päässeet jo liian isoiksi. Täytyykin käydä katsomassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuohenputket kasvaa tosi nopeasti, mutta uutta satoa kyllä tulee kun isot jaksaa välillä repiä pois.

   Poista